2010. január 31., vasárnap

Az élménygyűjtő emlékpillangói

Bizonyára untatnám a majdani unokáimat az afféle történeteimmel, mikor az iHintaszékemben ülve digitálisan kivetített szemcsillogásaimmal azon történet mesélésébe kezdenék, hogy hogyan vásárolt a nagyi 1952-ben gyártott hógömb só és borstartó szettet Floridából: 2010-ben. Megkímélem őket ettől, leírom, és ha érdekli majd őket elolvashatják.
A történet kicsit sem bonyolult. Andy-t bizonyára már nem kell bemutatni a rutinosabb blogkukkolóknak. Andy barátom, a los angeles-i megszállott, aki több mint 3000 db régi "vintage" hógömbbel rendelkezik. Nos, az Ő egyik frissített kollekciófotóit tároló oldalon figyeltem fel egy pár újabb - számomra -izgalmas hógömbre, aminek TV formája volt. Igen, tudom...bennem is felmerült a szívszaggatóan aggasztó kérdés : talán én is kezdenék régi hógömb gyűjtővé válni ??? Nem állnék meg a fémdobozoknál ? Megsértve a fémdobozokat tartalmazó oldalakat persze, titokban már hógömbgyűjteményeket is lesek ! Uhristen.
Nos. Nem. Ez egyfajta tanulmány, design fejlődés szemle, retro szag ízlelés, amerika, AMERIKA szele....efféle kifejezésekkel nyugtatom magam.

Szóval rábukkantam 9 dollárért egy olyan kis "salt and pepper set"-re, amiben az bővült el, hogy az alkotója hasonló módon gondolkodhatott mint én, mely szerint funkcionálatlan tárgyaknak tartotta a hógömböket, és szegény arra jutott, hogy ha már úgyis rázni kell őket, akkor legyen belőlük só és bors tartó. Ne feledjük 1950-ben járunk. Nem lehetett a hátuljukból iPad-ot csinálni. Így még teljesen érthető a dolog, de hogy mindez egy TV-ben ölt formát. Hát ez így már kérem lenyűgöző. Engem legalábbis odéig rabul ejtett, hogy ez a kis csomag integetett itt nekem az asztalomon, egyenesen a sunny Floridából, a mi funny hóesésünkben:


Már önmagában véve élmény csomagot kapni Amerikából. Hátmég, ha mindezt egy olyan házaspár küldi (Rita and Bob Brand) a Deerfiled Beach (FL 33441) -ről, akik életüket arra szentelték hogy együtt egy kis antikvitást üzemeltetnek két pálmafa között...és a tárgyat amit küldenek a friss floridai SUN SENTINEL újság lapjai közé csomagolják, melyen a Deerfiel Beach-en ülő menő kislányt látjuk, akit az anyukája Pet Bird-nek nevez :
Ezek után a tárgynak márcsak a csomagolásáról is, a szlogenről, mellyel megpróbálták eladni :
Decorative, useful and practical ! az a korszak jut eszünkbe, mikor az amerikai utcák zöld füvén egyszerre fordultak a férfiak vadiúj piros fűnyírójukkal, és egyszerre tolattak ki a garázsból a babakék Chevrolet Bel Air Sport Sedan-ukkal, melyekből göndör fürtű melírozott szőke hajú asszonyaik pöttyös szoknyás piros tűsarkúban libbentek ki, hogy estére sült pulyka szaga keringjen a szúnyoghálón át a teraszra.
Szóval kedves unokáim, a nagyi már 23 évesen is csinált fura dolgokat. De lehet, hogy akkorra már nem ebből a szettből szórjuk a mi kis sült pulykánkra a sót és a borsot, mert

A : Akkorra már azt is digitálisan szórjuk.
B : Megabájtokkal táplálkozunk és a hajszálaink végén USB bemenet lesz.
C: Mivel a nagyinak újra sikerült egy olyan darabra szert tennie, ami az ő Andy barátjának nincs benne a 3000 db-os gyűjteményébe. Így lehet, addigra már rég elcserélték.Ettől függetlenül úgy ítélte meg, hogy jó lehet erről is tudnotok. Üdv, 2010-ből !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése