2010. január 15., péntek

Örökrangadó



Tisztán emlékszem arra a Dramaturgia óránkra a B9-ben, mikor mindenkinek le kellett írnia egy kis cetlire, hogy ha tárgy lenne mi lenne. Az első felszólított ember magát kaleidoszkópnak definiálta, aztán volt aki varázspálcának, golyónak, nekem ez állt a lapomon :villanykörte-dianáscukor. A kötőjelet először hezitálásképp írtam le, rettegve attól a kíntól, hogy felolvasom a szót : "Dianáscukor" és lassított felvételként látom majd, amint mindenki nyálfröcsögő szájjal szakad a nevetéstől rajtam, ujjaival felém mutatva, bal kezüket hasukon tartva, hogy "dehát az nem tárgy". Aztán rájöttem,voltaképpen mindkettőben rengeteg hasonló tulajdonság van, így ha engem szólítanak fel, mindkettőt megindokolom. Persze, nem szólítottak fel, azóta is a fiókomban lapul a cetli. De vegyük csak alaposabb elemzésbe az én kedvenc ranglistámat.Tudom, hogy a cukor, mennyire egészségtelen, meghogy az efféle édességek mennyire rákkeltőek, hajőszítőek, könnycsatorna-szárítóak, és fogszúvásítók, de mindezekkel együtt rettenet módon odavagyok értük.
Az első helyen, aranyérmes a Dianáscukor. Szerető szenvedélyem odáig sodort, hogy voltam már a Szilhalom (ez a falu neve) tehát - - > Szilhalmon lévő Dianáscukorgyár kapujánál, amerikai zászló mintájú kendőt csavarva a fejemre, napszemüvegben, hosszú bőrkabátban - biztos ami biztos - és kopogtattam, hogy bejussak, hogy felfedezzem a titkot, ahogy készítik ! De senki nem nyitott ajtót. Szóval kérem, Dianáscukorból is létezik hazánkban többféle. Akik kicsit is éreznek vonzalmat íze iránt, azoknak a képen látható speciális fajt javasolnám, mely új termék, 2008-tól van csak a piacon. Súlya : 9 gramm, íze mennyei. Ébren töltött éjszakáim egyharmadát mindig arra szánom, hogy azon agyalok, hogyan lehetne a Dianáscukor csomagolását "fényévekkel" elegánsabbá tenni, majd mindezt nagy mennyiségeben külföldre exportálni, hogy Magyarország hirtelen Világhírűvé váljon, és kintről jövő határátlépési tilalmat keljen elrendelnünk az ízszomjas Dianáscukorrajongóknak !
A második helyen a MAOAM cukorkák állnak, ezek közül is, nehezen írom le, de : a Cseresznyés ! Igaziból megvallva csak Csehov miatt. Egyértelműen a Cola-s ízű a kedvencem, de a cseresznyéről állandóan eszembe jut Csehov, és akkor már átbillen a voksom a kuriózumi ízfokozó faktor hatására, fejemben betöltődik Irina monológja, és potty, kipottyan a cola -s íz a ranglistáról, diadalmaskodik a Cherry !Külön fejezetet szeretnék nyitni a MAOAM cukrokákon található rejtélyesen perverz zöld figurának. Ki ő ? Miféle lény ? Miért érez ilyen eltitkolhatatlan vonzalmat a szerényen mosolygó gyümölcsök iránt ? Mindezen zavarba ejtő viselkedésén felülemelkedve miért nyújtja ki minden képen a nyelvét ?Kifejezetten MAOAM szakbarbároknak ajánlom, a nyilván általuk jól ismert Zöldalmás ízvilágot. Rikta faj ! Látszik, hogy a lény barátunk is enyhébben játszik ezzel az ízzel pengetett érzelmei húrjain : Harmadik helyen ácsorog a MELBA kocka, ananászos változata. A Párizsi kockát kicsit se kedvelem ehhez képest, ebben az ananászos ízvilágban, az étcsokoládé lágy roppanásában....van valami észbontó. Súlya : 13,1 gramm ! Definiálása : Ananászízű alkoholos krémmel töltött étcsokoládé. Tartalmaz tejet és szóját, nyomokban földimogyorót, dióféléket és glutént. Továbbá nagyon szeretem a csomagolásának a hangját. Miközben kinyitja az ember, sejtelmesen serceg az ezüstpapír, mintha valami titkot súgna.
Szeretem továbbá azt, hogy ezek mindegyike általában a pénztár melletti "dühöngőpolcon" található, és hogy minden egyes pénztárosnő lenézően néz, amikor kiejtem a számon : még két dianáscukrot kérnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése