2009. május 18., hétfő

A bolhapiac szobra

Vajon létezik már ilyen alkotás ? Állítottak már emléket egy egész bolhapiacnak úgy, hogy minden egyes szereplőjét és tárgyát, az idegesen sakkozó bácsiktól kezdve, akik majdhogynem felrobbannak ha megkérdezed tőlük, hogy mennyibe kerül ez a szép kis rézmozsár, merthát ők sakkozni jöttek kérem, hiába hogy közben árulnak is..............egészen az utolsó kis apró képeslapig, öntöttek már szobrot egy bolhapiacról, hogy örök emléke álljon egy téren ?
Költői kérdések pipa pipa pipa. Just Do it.
Mindenesetre szép lenne egy ilyen szoborban/on sétálni.
Ma, ahogy felébredtem, és a bőröndöm visszamosolygott rám, szelíd körsvenkkel körbepásztáztam a tekintettemmel a szobámban, és képzeletemben minden egyes tárgy fölött kicsiny fehér szám jelent meg kis csilingelő hanggal : 43 dkg, 35 dkg, 50 dkg, 20 dkg... ! !..
Lehetetlen lesz, hogy ne lépjem át a húsz kilogrammos limitet. Jesszus. Minden ajándékot úgy vásárolok, hogy közben sokáig emelgetem, hogy vajon ez több lehet-e mint fél kilo ? De érzem, hogy ki fogom szépen centizni, ahogy idefelé is sikerült a 19 kg 70 dekával.
Azonban a legeslegszebb bolhapiaci szerzeményekről itt az ideje, hogy említést tegyek :

A brüsszeli Place du jeu de balle, ahol már az első vasárnapomat is töltöttem, didergő február 1 -jéjén, megannyi élménnyel töltötte fel vizuális emlékbugyraimat. Itt van példeul az egyik nagy kedvencem : Along the coast Highway : Los Angeles to San Fransisco.
1931 - es pecséttel, bélyeggel ellátott színes képeslapgyűjteménye. Mesés grafikával az elején, kocsiban ülő kalapos fiú, kalapos lány, akik boldogan szelik az utat az óceán partján. Szép rajta a felírat, gyönyörűek a nevek, belül a térkép felett lehajtható kis szelvényen a Los Angeles- i feladó neve is benne van, merthogy ezt így küldték anno 78 évvel ezelőtt, ez a borító funkcionált borítéknak.
Aztán az Amsterdamban talált 1 euros porcelán szoptatós malac szett ! Szerintem zseniális. Kis dobozában, elválasztva az egyik malac másik két testvérétől.
Szintén Brüsszelből egy mesés képnézegető tv az oly kedves 60 -as évekből ! Egy GYÖNGY GYÁR - ról (amennyiben a gyöngy- szóra jelzőként tekintünk,- én igen - az alliterációt Bertusnak ajánlom !) ! Ha az ember kattintgatja a képeket és szemét a lencséhez nyomja, betekintést nyerhetünk a fehér színű gyöngyfülbevalók, kitűzők és nyakékek gyártási folyamatába !
Gésa hölgy az üvegbúra alatt, szintén Brüsszeli szerzemény. Van egy csodálatosan morcos néni, aki 3 gyermekét használva eladónak ül a gyűjteménye felett. Megannyi mesés ízléssel összeválogatott apró tárgy. Valóban nagyon régiek, és látszik hogy a néni majdhogynem az egész világot bejárta. Bármire ha rámutat az ember, az egyik legközelebb eső gyermek odarohan vele a nénihez, akinek szemében emlékképkockák peregnek le a tárgy láttán, amit mi nem láthatunk, eltöprengve mély levegőt vesz, és megmondja az árat. A Gésa az Ő gyűjteményéből érkezett.
És végül a kedvencem ! Amire oly büszke vagyok, hogy az amszterdami kikötő felé tartva, meggondoltam magam és visszarohantam a piacra ! És amit 10 euroról 5 ért adott nekem a bácsi ! És amely a legvarázslatosabb tárgy most a szobámban..az üveg, benne a tengerparti tájjal, hajóval, házakkal, hegyekkel. Remélem, hogy egy napon megpillanthatom, hogy létezik ez a hely a valóságban, és akkor majd lúdbőrroham hullámban szédülve, eltöprengek az élet értelmén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése